01 February 2010

~ Pon..pon....Ting ...toing..toing...~

Resepi Mell's Pizzzzzzzzzaaaaaaa (ahakk..ahak....)

Assalamualaikum....

Oleh kerana ramai yg berminat untuk main masak2 bersama aku...haha...aku sangt sokeeeeeeeeeee.... dan bermorah hati utk same2 berkongsi ilmu memasak Pizzzaaaa kepada puan2 sekaliannn....Moge-moge dengan kongsi2 ilmu memasak Pizzza ni nanti dapatlah kirenyerr puan2 sekelian menjadi isteri dan ibu yg dicintai oleh family memasing yerrkk....InsyaAllah...amin..

Hmm...Jom-jom memasak ..lepas nie tak yah sosah2 p makan Pizza kat luar lagi erkk...Kite masak sendiri setiap hujung minggu untuk save budget yg rase2 nak menabung....kahhhhhhhhh...(Habislah Bankrup Restoren Pizza lepas nie....)kahhhhhhhhhhhhhh........

Ok resepi dia aku amik dekat tenet gakkk...kat fotopage Hanieliza rasenyerr...cumanya aku godem2 sendiri mane2 barang yg aku tak dekk...tp terus terang rase dia boleh tahan ok...dan oleh kerana kejayaan aku memasaknyerr aku telah berangan untuk buat bizz dan mula nak wat promosi dlm minggu ni....Korang boleh buat mcm2 perisa sendiri ok...Yg aku buat tuhh biase2 jerr...Mingu nie aku cadang nak buat Sardin Tunaaa Pizza lakk....Kite buat same2 yerr...Nanti kalau jd korang2 tepek kat Blog memasing ok...


<<<<<>>>>>>


Bahan Roti:

500 - gram tepung gandum
1 - paket mauripan/ yeast (gaul rata dulu dgn air)
2 s/b - gula
1 s/b - garam
1 cawan - air
3 s/b - Majeryn.
1 biji -telok


Cara :

- Semua bahan tadi gaul dan uli dgn sebati sampai lembut .

- Lepas tu biarkan adunan tadi naik mengembang dgn menutup adunan dgn kain lembap bukan bungkus semua cuma korang tutup kan jerr.Aku lepas tutup biarkan dulu beberapa minit sambil masak inti Pizza.

- Lepas dah naik adunan tu korang tumbuk n penyek2 skit kasi buang anginnn,bukan korang yg kentutt tau tp adunan ni tadi..hikhik...pastu sila bahagikan ia kepada beberapa ketulan.Kalau aku buat dapatlah 3 keping pizza bersaiz pinggan makan.Saiz terpulang kepada selere korang memasing erk..jgn lak seketul adunan ni korang terus bakar dlm satu bekas jerr...nanti bukan Pizza tapi rotiiii gajahhh yg jd..kahhhhhhhhhh...

- Bila dah dapat beberapa ketulan bolehlah korang ratakan adunan dalam loyang pembakar biarkan naik sekejap.Bila dah naik adunan td boleh ratakan sos atau mayonis ats dia dan taburlah ape2 bahan termasuk sebahagian chessssss...bakar 180 darjah sampai cair chesss tuhh..

- keluarkan semula...pasal lepas nie nak bohhh inti2 Pizza lakk....


Bahan Inti:

-Potong dadu semua bahan (selere koranglah ape)
- Tumis bawang besar dan b.putih sampai layu .
- Masukkan udang,ayam,daging atau ape2 sayuran dll...masak sampai sebati dan letaklah sikit garam atau sebarang perasa kesukaan anda.
- Ratakan sos cili /mayonis atas roti pizza dan inti2 yg dah siap masak td...Cheess kalau nak banyak pun ok...
- Bakar semula Pizza dalam ketuhar / oven 180 darjah...
- Kemudian sedia utk dihidangkan panas2.


Nota: Ikutlah selera korang agak2 nak pedas bohh cili sos or serbuk lada hitam.

3 comments:

alyyani said...

mel, aku tak mo buat. aku nak ko yg buat. ekekek.. sebab ko buat lg sedap. nanti open house tahun ni ade pizza tak? ade la ek :D

shah-ila-ain said...

alya> openg ous kaaa....manyak lamaaaaa....insyaAllah t panjang umorrr korang dtg lagikk aku buatkan erkk...hehe

el said...

nak buat la t aku tempek ok