30 December 2009

~HaPPy NeW YeaR!!!!2010~

Assalamualaikum....

Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana masih memberi kehidupan yg sangt berharga dan bermakna kepada kite semua.Sesungguhnya Dia Maha Penyayang kepada setiap hambanya.

2009 akan melabuhkan tirainya....perasaan sedey terasa sangat...kerana banyak kenangan dan pengalaman yg telah berlaku dalam hidup ini. Pahit,suka,duka.....Namun bersyukur atas segalanya,kerana segala ujian dan dugaan itu adalah guru terbaik untuk melangkah dgn lebih kuat dalam meniti hidup.Benar....kita tak akan sesekali dpt mengulangi semula hari-hari yg telah melepasi kita,kerana yg semalam itu telah berlalu dan akan pergi meninggalkan kita ..yg ade hanya secebis memory....Anugerah Allah kepada kita semua.....memory2 yg lalu kita masih boleh ingat dan kenangi....yg baik kita kenang dan yg buruk jadikan sepadan agar hari-hari baru dan tahun baru kita tak ulangi semula...

Serasa takut untuk berdepan dgn tahun 2010 ini.....Hmm..kenapa aku berfikiran begitu erkkk...sedangkan org lain seronok tak sabar....tapi bagi aku semakin kita kehadapan,semakin hari berganti,semakin tahun berubah...kita semakin hampir pada mati....kematian dan perpisahan itu adalah takdir dan sesuatu yg memang pasti untuk semua yg bernafas.....Namun amal ibadah ku masih belum cukup sempurna...persediaan aku juga belum cukup....semoga untuk tahun 2010 dan Hijrah yg baru ini,aku dapat menjadi hamba Allah yg ikhlas beribadah dan berusaha untuk menjadi hambanya yg lebih taat.....

Setiap org ade azam dan cita2....Visi aku utk 2010 nie juga mcm org lain nak sesuatu yg diidamkan akan tercapai...InsyaAllah...kita hanya merancang dan berdoa...Allah jua yg Maha menentukan....moga takdir utk kita 2010 ini adalah sesuatu yg baik dan berguna untuk kita semua...amin...


Azam tahun 2010 dlm list aku...

formyself:-
- Aku nak ganti puasa hope ade rezki untuk bayar fidiyah puasa aku sekali.
- Solat aku yg still rongak hope aku dpt penuhkan setiap waktu.InsyaAllah..
- Baca Al-quran setiap hari walau satu helai...
- Nak belajar pakai tudung selain di depan suami.
- Nak belajar jd seorang yg ikhlas walau dgn diri sendiri...sgt susah bg aku...
- Nak jd isteri yg jd tulang belakang kejayaan suami dunia akhirat...insyaAllah.
- Nak jadi anak yg baik untuk ibu ayah...
- dapat jd ibu yg baik dan dpt didik anak aku dgn sempurna.

My fmly:-
- Hope tahun baru nie suami aku menjadi suami yg sempurna untuk keluarga kami.
- Semoga ekonomi kami bertambah kukuh.
- Hope Syarikat kami akn mula beroperasi.
- Mudahan pinjaman kami diluluskan..amin..
- Semoga kami sekeluarga diberi kesihatan yg baik.
- Semoga ikatan kasih sayang lebih kukuh dan kuat.
- Dapat pergi bercuti sekeluarga tahun ini amin...
- Nak ade insyuran utk keluarga..(dlm proses)

Ok..tak nak sedey2 lagi

...selamat tinggal 2009....2010 kau ku nantikan.....



27 December 2009

~Entry Khas- Untuk Ryn Sekeluarga...~

Assalamualaikum...

Firstly..aku nak mintak maap pd ryn sekeluarga kerana tidak dpt menghadirkan diri untuk majlis Adam tempohari....Hmm..memang tak de rezki utk ktorang p kesana hari tu...aku sgt sedey.Tapi ape nak buek...bende pun dah lepas...Walaupun aku telah merancang semuanya dgn baik tp Allah juga yg menentukan...Atas sebab2 yg tak dpt dielakkan sekali lagi pada majlis Adam,aku sekeluarga tak dpt menghadirkan diri...sangat2 kucewa....

Walaubagaimanapun..kami pasti majlis itu berlangsung dgn sagt meriah disamping kekawan sefamily memasing....Harap ryn sekeluarga dapat memaafkan kami...

hukhukhuk.......( nak mintak address ko utk pos hadiah adam yg aku dah balut cantik...)

22 December 2009

~Buat Yg Tersayang~

Lagu ni..haha...
Aku ingin menjadi mimpi indahDalam tidurmu
Aku ingin menjadi sesuatuYang mungkin bisa kau rindu
Karena langkah merapuhTanpa dirimu

Oh… Karena hati tlah letih
Aku ingin menjadi sesuatuYang slalu bisa kau sentuh

Aku ingin kau tahu bahwa aku
Selalu memujamu
Tanpamu sepinya waktu

Merantai hati
Oh… Bayangmu seakan-akan
Kau seperti nyanyian dalam hatiku yang
Memanggil rinduku padamu
Seperti udara yang kuhela kau selalu ada
Oh… Hanya dirimu Yang bisa membuatku tenang
Tanpa dirimu Aku merasa hilang… dan sepi Dan sepi…
Kau seperti nyanyian dalam hatiku yang
Memanggil rinduku padamu
Seperti udara yang kuhela kau selalu ada
Kau seperti nyanyian dalam hatiku
yang Memanggil rinduku padamu
Seperti udara yang kuhela kau selalu ada
Selalu ada…Kau selalu ada…Selalu ada…


Mase zaman lagu ni popular adalah waktu aku nak naik pelamin...waktu aku kenal hubby aku,waktu aku kecewa dgn si dia(xbf..),waktu aku nak jadi is3 org.....dan aku hingt lagikk aku bg lagu ni pada bakal somi aku a.k.a en.somi ku skang...huhu....bagi aku lagu nie sgt puitiss mendalam maksudnyerr...sgt sesuai bg yg sedang bercinta2an...kahhhhhhhhh..
Persoalannya...korang agak2 lah kan...somi kite nie kalau kite bg mende2 yg gini nie ape dorang akan pk erkk.....(Dahh lame tak buatkan cek abe aku KAD CINTA) mcm terajin lak aku nak bg dia KAD CINTA...huhu....Shhhhyyyyy diam2 erkk...aku tgh nak buek satu KAD CINTA nie...nnt dah satle aku bg tunjuk....

* Khusus utk para isteri yg rase2 mcm dah lame tak layan perasaan nie...kahhhhhhhh....dok pk anak...anak...keje...keje...pe kate korang toraiiiii care aku...hikhik....






Gambau Orang yg ku sayang kini selamanya...My Kekasih n my princess..


Gambau Bakal Dokter...haha....InsyaAllah...


Anak Dare aku yg makin membesar...Ibu sayang ain ...

21 December 2009

~2Day Is My Hubby BestDay~

Assalamualaikum....

Hari ini adalah hari Lahirnya somiku. Non ade hadiah utk dia...tapi dia lak belikan aku something....haha tudung yg memang aku tgh nak carik...maklumlerrr 26hb nnt ktorang nak g satu jemputan khas.....thanks lah yerr abang....

Aku: Mlm nie nak celebret ke???...
Somiku: Makan kat luar je kott...
Aku: Wahhh..best...best... abang blanje yerr...anje dah kering nie..hehe..
Somiku; aihh...nie sape lak yg sambut bestday nie...
Aku: "sengeh2 sambil kelip mate..."

Motip dialaog di atas...mlm nie leh lah aku mkn kat luar hehe...pasalnyerr mood aku skang nie sgt malas nak memasakkkkkkkk.....buat pengetahuan kowang yg dah penah dtg umah aku,tmpt makan ktowang yg selalu kat area Port Klang nunnnnnn..jauhkan...ishhh...

Gambau hmm..nnt lah aku skodeng2 sesape punye tenet yg ok utk aku upload..banyak gambau ain terkini yg aku nak uplod dlm blog ni tp susah betul lah...almaklumlah dlm hutan nie kan....pusat cyber pun tak bnyk...jauh2 lak tuhh...mls aku nak kesana...

ape2 pun layannkann jerr lah ...

03 December 2009

~BloG Diam~

Assalamualaikum...

haha...ramai dah yg menegor ku nape blog diam...tuan umah tgh peningg....???? uihhhh bukan sebab itu erkkkk...takat utk tahun akhir nie idak lah aku merancang untuk itu...tahun depan insyaAllah..kahhhhhhhh....apakahhh???

Aku tgh banyak masalah...tu yg buat aku jd mcm ala2 malas nak menghupdate umah aku ni..Oklah tak nak ckp banyak2..masalah tgh sarat nie...sosahhh....

Yg aku Tgh buat>>>>

* Uruskan Fmly hubby..
- FIL n MIL aku tgh uzur.

* Mak aku pun x chat gak....sop3x

* Koje yg bertimbung....


Kesimpulannyerr utk akhir tahun 2009 ni....Fuhhh banyak menduga aku sekeluarga...sabar..sabar....kan tiap kepayahan itu akn ada kemanisan diakhirnya...

(Gambau terbaru terkini tak de....Harap Maklum..!! :( )

02 November 2009

~ Rehat Sekejap~

Assalamualaikum....
Nmpaknyerr untuk akhir2 tahun ini aku ade banyak koje...lagi satu tugas aku sedang uruskan proposal utk En.somi...WorkPaper yg sgt2 sengal untuk aku buat...adeihh...dah terasa mcm buat agsiment zaman study2 lah plak...kahhhhhh...saborr jerr lahh...demi utk masa depan yg cemerlang dan terbilang harus gigih ku siapkan ini proposal nak bagi kat bank...laki aku nak buat loan utk biz kami...adeihhh banyak lak yg dorang tu nak suh ktorang buat...memang dasar karenah birokrasi sungguh lahh...patutlah banyak duit yg kerajaan bagi pada petani dan penternak tak digunakan lagi...susah nak mampos untuk dorang2 buat pinjaman....kate nak bantu rakyat tapi karenah birokrasi dia mcm2,buat org pk ribu2 kali...hmmm...
Aku sebuk gak sambil2 tgh buat Blog utk En.somi...hmm...nak promote gak hasil keluaran kami..hehe...
Korang doa-doakan lah utk kejayaan ktorang nie erkk...hope murahlah rezki ktorang nie dan loan yg kami buat diluluskan..amin....
* Nanti kalau dah berjaya bolehlah aku jemput korang2 datang makan2 free kat ladang ktorang...Daging fresh lagikk......hehe...insyaAllah....amin....
cayangggg kowang...aku pun doakan hope kekawan semua di beri kesihatan yg baik dan dimorahkan rezki oleh Allah s.w.t...
amin......

26 October 2009

~Gigi Ku sakit huhukk..~

Adoiiiiiiiiiiiiiii.......

Bila gg nie sakit semua mende pun tak leh aku nak hadapppppppppppppp.....
Sakittttttttttttttttttttttttttttt....mlm td guling2 aku menahan....
nmpknyerr memang nak kene cabutt nie.....adeihhh....takuttttttt.....huwaaaaaaaaaaaa......

tolong...tolong......hukhuk....

25 October 2009

~ uNTUK kU rENUNG dAN kU fIKIRkAN~

Assalamualaikum..

Hmm..tak ade cite nak aku kongsi,coz mood malas aku tahap maksima dahh nie...banyak gambau2 terperap dek tenet aku yg mengongg...arghh..menci...nape lah blog aku tak leh nak tepek gambau...huhu...

Tgh dok sengal2 kat opis sowang2 nie...aku pun dgr2 lah lagu kat youtube nie...lagu nasyid...hehe..entahlah dari dulu2 lagi aku memang suke lagu nasyid..coz kadang2 boleh sedarkan diri aku yg alwiz lupe diri ni...dan lagu yg selalu aku pilih adalah lagu dari kumpulan hijjaz Sumayyah...actlly aku ske sgt kat senikata lagu nie...sgt2 bermakna...buat aku berfikir berjuta2 kali....Betapa agung dan teguhnya keimanan Sumayyah kepada Allah ... dan kesetiaan dia kepada Rasulluah s.a.w...Terharuu sgt2 aku...Mampukah aku untuk sekuat itu dan berjihat seteguh itu....

* Ya Allah moga hati ini ada rasa yg kuat dan seteguh Sumayyah dalam beriman kepada Mu Ya Allah...amin...

COntoh Wanita teladan...

Dialah Sumayyah binti Khayyat hamba sahaya dari Abu Hudzaifah bin Mughirah. Beliau dinikahi oleh Yasir seorang pendatang yg kemudian menetap di Mekah. Karananya tidak ada kabilah yg dapat membelanya menolongnya dan mencegah kezaliman atas dirinya. Sebab dia hidup sebatang kara sehingga situasi sulit di bawah naungan aturan yg berlaku pada masa jahiliyah. Begitulah Yasir mendapatkan dirinya menyerahkan perlindugannya kepada Bani Makhzum. Beliau hidup dalam kekuasaan Abu Hudzaifah sehingga akhirnya dia dinikahkan dgn budak wanita bernama Sumayyah. Dia hidup bersamanya dan tenteram bersama. Tidak berselang lama dari pernikahannya lahirlah anak mereka berdua yg bernama Ammar dan Ubaidullah. Tatkala Ammar hampir menjelang dewasa dan sempurna sebagai seorang laki-laki beliau mendengar agama baru yg didakwahkan oleh Muhammad bin Abdullah saw kepada beliau. Akhirnya berpikirlah Ammar bin Yasir sebagaimana berpikirnya penduduk Mekah. Karena kesungguhan dalam berpikir dan fitrahnya yg lurus maka masuklah beliau ke dalam agama Islam. Ammar kembali ke rumah dan menemui kedua orang tuanya dalam keadaan merasakan lezatnya iman yg telah terpatri dalam jiwanya. Beliau menceritakan kejadian yg beliau alami hingga pertemuannya dgn Rasulullah saw kemudian menawarkan kepada keduanya utk mengikuti dakwah yg baru tersebut. Ternyata Yasir dan Sumayyah menyahut dakwah yg penuh barakah tersebut dan bahkan mengumumkan keislamannya sehingga Sumayyah menjadi orang ketujuh yg masuk Islam. Dari sinilah dimulainya sejarah yg agung bagi Sumayyah yg dgn permulaan dakwah Islam dan sejak fajar terbit utk yg pertama kalinya. Bani Makhzum mengetahui akan hal itu krn Ammar dan keluarganya tidak memungkiri bahwa mereka telah masuk Islam bahkan mengumumkan keislamannya dgn kuat sehingga orang-orang kafir tidak menyukai mereka melainkan dgn pertentangan dan permusuhan. Bani Makhzum segera menangkap keluarga Yasir dan menyiksa mereka dgn bermacam-macam siksaan agar mereka keluar dari din mereka, mereka memaksa dgn cara mengeluarkan mereka ke padang pasir tatkala keadaannya sangat panas dan menyengat. Mereka membuang Sumayyah ke sebuah tempat dan menaburinya dgn pasir yg sangat panas kemudian meletakkan di atas dadanya sebongkah batu yg berat akan tetapi tiada terdengar rintihan ataupun ratapan melainkan ucapan Ahad.. Ahad.. beliau ulang-ulang kata tersebut sebagaimana yg dilakukan oleh Yasir Ammar dan Bilal. Suatu ketika Rasulullah saw menyaksikan keluarga muslim tersebut yg tengah disiksa degan kejam maka beliau menengadahkan ke langit dan berseru “Bersabarlah wahai keluarga Yasir krn sesungguhnya tempat kembali kalian adl Jannah.” Sumayyah mendengar seruan Rasulullah saw maka beliau bertambah tegar dan optimis dan dgn kewibawaan imannya dia mengulang-ulang dgn berani “Aku bersaksi bahwa Engkau adl Rasulullah dan aku bersaksi bahwa janjimu adl benar.” Begitulah Sumayyah telah merasakan lezat dan manisnya iman sehingga bagi beliau kematian adl sesuatu yg remeh dalam rangka memperjuangkan akidahnya. Di hatinya telah dipenuhi akan kebesaran Allah Azza wa Jalla maka dia menganggap kecil tiap siksaan yg dilakukan oleh para taghut yg zalim. Mereka tidak kuasa menggeser keimanan dan keyakinannya ekalipun hanya satu langkah semut. Sementara Yasir telah mengambil keputusan sebagaimana yg dia lihat dan dia dengar dari istrinya Sumayyah pun telah mematrikan dalam dirinya utk bersama-sama dgn suaminya meraih kesuksesan yg telah dijanjikan oleh Rasulullah saw. Tatkala para taghut telah berputus asa mendengar ucapan yg senantiasa diulang-ulang oleh Sumayyah maka musuh Allah Abu Jahal melampiaskan keberangannya kepada Sumayyah dgn menusukkan sangkur yg berada dalam genggamannya kepada Sumayyah. Maka terbanglah nyawa beliau yg beriman dan suci bersih dari raganya. Beliau adl wanita pertama yg mati syahid dalam Islam. Beliau gugur setelah memberikan contoh baik dan mulia bagi kita dalam hal keberanian dan keimanan. Beliau telah mengerahkan segala apa yg beliau miliki dan menganggap remeh kematian dalam rangka memperjuangkan imannya. Beliau telah mengorbankan nyawanya yg mahal dalam rangka meraih keridhaan Rabbnya. “Dan mendermakan jiwa adl puncak tertinggi dari kedermawanannya.”

aku tak leh nak upload video dah kene blog...so aku tepek vedeo dr youtube jerr lahh ehh..khas untuk korang wanita2 islam...kalau nak dgr just klik sini...

http://www.youtube.com/watch?v=45o090Dc4CU

21 October 2009

~ ting...ting...tong...~

hmmm....nothing...

Ade mende yg aku kene satlekan untuk bulan depan.....Nmpaknyerr aku kene still stay dgn keje aku....arghhhhhhh....sabarlah hatiii...

Hope semuanya success....aku dah tak sabar dengan semuanya.

.....Ya Allah yg maha mendengar , kau permudahkanlah jalan- jalan untuk kami....Hanya kau yg dapat menentukan segalanya....Ku mohon segala kebaikan dari mu...amin....

20 October 2009

~ Jiwa Kacau...~

Assalamualaikum...

Hmm...tak de ape nak edit pun just nak copy paste lagu nie jerrr....huhu....

Ku Mohon Oleh Sheila Majid

Setiap hari kumohon
Agar Kau sentiasa
Memberiku ketenangan dalam hati... kekuatan
Menempuh segala dugaan yang mencabar ini
Pasti punya ertinya
Engkau beriku harapan
Menjawab segala persoalan
Hadapi semua dengan tenang
Dengan merasa kesyukuran


Ku doa Kau selaluMengawasi gerak-geriku
Berkatilah ku penuh rahmat dari Mu

( korus )
Oh Tuhan terangkan hati dalam sanubariku
Oh Tuhan ku berserah segalanya kepadamu
Agar jiwaku tenang dengan bimbingan Mu selalu

Ada kalanya ku merasa hidup ini seperti kaca
Jikalau tidak bersabar
Hancur berderailah akhirnya
Tabahkanlah hatiku
Melalui semua itu... Ooh..
KuatkanlahCekalkanlah diriku
( ulang korus )
Curahkanlah nikmat Mu pada hidupku

13 October 2009

~ SAKI BAKI RAYA ~

Raya kat umah sedare...

ain humaira...degil suh pakai tudung...

naik kudakuttt....berebut dgn anak tuan umah...kehkeh...

celebret bestday yg sgt2 simple...sekali dgn sepupu ain....

(gambar yg sgt blurr..ni pakai handpone,banyak gmbr kat kamera belum boleh masuk komputer..huhu...)



Assalamualaikum...
bila tengok blog kekawan ade gmbr anak2 pakai baju cntik..baju melayu n baju kurung...aku pun nak gak tepek gambau ain pakai baju kurung...haha...gambar yg dok terperap...nak kuar tak kuar2...kahhhhhhhh...

Dikesempatan yg ada nie gak nak tepek sekali harungg gmbar ain mase dia potong kek bestday dia hari tuhh...raye ke 3 rasenyerr...tu pun gmbr tak bnyk..coz gmbr dlm simpanan kamera akak aku , tunggu dia email tak masuk2...adeihh...so yg ade dlm simpanan aku amtlah sikitt...layann jerr lah erkkk..

12 October 2009

~Album Raya~

Assalamualaikum...

Hmm...Org lain dah bape kali tukau entry cite raye..aku plak baru jerr nak buat...nie semua masalah kat opis aku nie lah...internet tak leh nak upload gambau...tensen aku tauu....tanye aieza pasal prob aku nie dia ckp kene blok kott..entahlah,menjak repair virus hari tuhh terus tenet aku dah weng2.....aku pun ikut weng sekali...adeihhh...

Seperti yg korang sedia maklum,Ahad lepas mel buat makan2 skit jemput kawan2 sekolah lama,kawan blogger,kawan2 hubby n sedare mare...alhamdulillah majlis berjalan dgn lancar sekali..cuaca pun sgt baik walau hujan di pagi hari nasib tak melarat ke ptg....dah risau gak kang penat masak org tak dtg...kahhhhhhhhh....

Terima kasih sangat2 aku ucapkan kat mak aku,anak buah aku yg aku import dorang dr mlm minggu(kene pakse...kahhhhh) untuk sebok membantu aku uruskan semua...kalau tanpa dorang2 nie..alamatlahh...makan beskot raye jerr lahh korang..haha...nak harapkan aku laki bini campor ain.....habislahhh semua tak menjadikk...hikhik...

Dan tak lupa pada tetamu2 yg hadir dan menghabiskan semua juadah...hehe....terutama pada kawan2 blogger yg kenal dr alam maya nie jerr..tak sangka korang sudi melapangkan waktu utk dtg ke rumah aku yg dok dlm ceruk hutan nie...hope korang dpt rase suasana baru dan tak serik nak dtg lagikkk yerr....(jue....sian kat ko sampai sesat2...) moga2 segala kekurangan tak simpan dlm hati yerr....maklumlah kene layan diri sendiri...hehe... Pada yg tak dpt nak dtg tuhhh,tak pe kali nie di maappkannnnnnn....hehe...tak de rezki kite nak bersua n berjimba2 bersama...InsyaAllah lain waktu ade rezki yg murah,panjang umor,sehat tubuh badan ,ade jodoh jumpalah kita...

Gambar tetamu-tetamu...
jue,alya,ryn..hakuu..


Menu-Menu....Nyumm..nyumm...


Tuan Umah Si Kecik...

Husben jue tgh layan anak2...

Iman yg takut2 nak main...hehe

Tegelak Jue tengok telatah anak2..


Siap landing Nia...

ape lah yg diperati dek mak2 nie...kahhhhhhh..

04 October 2009

KORANG FAHAM KE???...ADEIHHH...

Assalamualaikum...

Bagi korang yg nak dtg umah Mel Ahad nie,kat bawah mel bg maps..so korang leh lah jenguk2 ok...

kalau ade yg tak paham call Mel yerr...

MY ADDRESS:

lot 5259,jalan imam yusof,
kg.perigi nenas ,
pulau indah,klang selangor.

tel:017-2846107 ila/mel
:017-3659294 ijal.



PENERANGAN MAPS:- (tarik kasi besar ok)

Maps 1:- KORANG IKUT HIGWAY KESAS JERR...KAT MAP TU DARI B148 LEBUHRAYA PULAU INDAH TU...KORANG TERUS JERR.. SAMPAI JUMPA JAMBATAN KE PULAU INDAH OK...NAMPAK ADE BRIDGE DLM MAPS TU KAN....

http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=malaysia&daddr=Pulau+Indah,+Selangor,+Malaysia&hl=en&geocode=%3BFZgULQAdGBQKBg&mra=ls&doflg=ptk&sll=2.954392,101.3238&sspn=0.007929,0.013583&ie=UTF8&ll=2.984699,101.412048&spn=0.031714,0.054331&t=h&z=14



Maps 2:- KAT SINI PLAK ADALAH LEPAS KORANG DAH LALU PULAU INDAH BRIDGE TU KORANG TERUS JE LAGI PERJALANAN....KORANG AKN JUMPA BEBERAPA SIMPANG TRAFFIK .SAMPAI KORANG NAMPAK SEBELAH KANAN KORANG TU STESEN KTM,DAN LEPAS TU AKAN ADE SIMPANG TRAFFIKLIGHT OK....PASTIKAN KORANG AMIK LORONG BELAH KIRI UNTUK BELOK KIRI MASUK KE KAMPUNG TRADISI PULAU INDAH OK...RUJUK MAPS....NAMPK STESEN KTM TU KAN...KAT TRAFFIK LIGHT MASUK KIRI.

http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=malaysia&daddr=Pulau+Indah,+Selangor,+Malaysia&hl=en&geocode=%3BFZgULQAdGBQKBg&mra=ls&doflg=ptk&sll=2.954392,101.3238&sspn=0.007929,0.013583&ie=UTF8&ll=2.958941,101.348834&spn=0.007929,0.021715&t=h&z=16

Maps 3 :- haha...OK KAT MAPS KETIGA NIE KORANG DAH PUN BERADA KAT KAWASAN KG.PULAU INDAH OK....JALAN YG KORANG TENGAH LALUI SEKARANG JALAN PERSIARAN SULTAN ABDUL AZIZ DI KG.SUNGAI PINANG.TERUSKAN PERJALANAN KORANG,, SAMPAI NMPK PINTU GERBANG KE KG.PERIGI NENAS. TERUS LAGI JALAN.....SAMPAILAH KORANG NAMPAK MASJID SULTAN ABDUL AZIZ KG.PERIGI NENAS DI SEBELAH KANAN JALAN. RUJUK MAPS OK....


http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=stesen+KTM+pulau+indah+klang+selangor&daddr=kg.perigi+nenas+pulau+indah&hl=en&geocode=&mra=ls&sll=4.177091,100.856476&sspn=4.053277,6.954346&ie=UTF8&ll=2.922726,101.304202&spn=0.007929,0.021715&t=h&z=16

LEPAS NMPK MASJID TU KORANG TERUS SIKIT LAGI KEDEPAN NMPK SIMPANG 4 , BELOK KANAN,KALAU IKUT MAPS TU MASUK JALAN UDA HABIB OK....SAMPAI NMPK SIMPANG 4 LAGI ,BELOK KANAN (JALAN IMAM YUSOF) . LEPAS TU KORANG BOLEH SLOW KAN KENDERAAN DAN PANDANG KE BELAH KANAN NMPK ADE RUMAH 5 KELOMPOK MASUK SITU OK....

(PERRRHHH...PELUH2 AKU TERANGKAN KAT KORANG NIE....HOPE JELAS N FAHAM LAH YERR...AKU TAK LEH NAK WAT SATU PETA PASAL KAT OPIS AKU NIE KEKURANGAN PERALATAN SKIT HUHU..HARAP MAKLUM ERKK...)

SEBARANG KESULITAN AMATLAH DIKESALKAN...MAAF ZAHIR BATIN LAH YERR....

CARA NAK CARIKK UMAH AKU TU...TERPULANGLAH KORANG NAK COPY PASTE MAPS DLM BLOG AKU KE,NAK ANGKUT KOMPUTER KORANG SEKALI P UMAH AKU KE...HAHA...

OK...CAUUUUUUU...CINNN CAUUUUUUUU...JUMPA DI SANA!! DI SANAAA...!!

14 September 2009

~TAG ~ dari BeD..

Thanks Bed...sebelom nak raye nie wajiblah jawab kan..hehe...

~ tag persiapan menyambut hari raya~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


BAJU RAYA: Aku tempah 5,tapi aku suh siapkan 2 helai jerr..hijau n merah jambu..baju kurung dua2..huhu...

KASUT RAYA; Sudah ada,sarungg jerr...

FMLY AKU : Tahun ini baju coler hijau tua...

iBU AYAH; Ayah dah tak de..sop3x :( kami akn pg kubur di pagi raya nnt...) Mak aku adalah org yg paling sebuk uruskan semua persediaan,Masak2 adalah utk anak2 nya....Sayang mak aku sgt2....Hope mak aku Happy Raya ni...

FAMILY MERTUa;Tahun ini aku beraya di umah mertua....aku balik mlm raya,coz umah MIL dekat jerr kat kg.sebelah...Satu lagu raya pun tak habis dah sampai..kahhhhhhh...Tapi aku dah sediakan utk MIl aku kuih raye...hehe

KUIH RAYA;Dah satle awal lagi.....dah susun elok kat almari.tinggal nak masuk bekas je,biskut tak buat ,kepek2 buatlahh...

RUMAH BARU; Harap maaf aku duduk dgn mak aku...Rumah baru dlm angan2 jerr...

LANGSIR BARU; Tak de ..tahun lepas baru tukar....

DUIT RAYA: Adeihhh baru je tukar duit kat bank ....berape???

BONUS ; Ade ke...??? Hmm..ntahlah....

BALIK KAMPUNG: Kampung aku memang kat sini..kampung hubby pun dekat jerr...so tak de lah pk balik kg. hehe....tp tingin gak...

Daku nak tag : Pada sesape lah erkk.....

10 September 2009

Assalammualaikum...

Sempena Bulan Syawal yg akn tiba tak lama lagi,sekali lagi mel nak ucapkan berbanyak-banyak maaf untuk segala kesalahan zahir dan batin kepada semua yg mengenali mel ataupun yg tak kenal...Segala keterlampauan kata dan bicara yg tersinggung dan sebagainya harap dimaafkan....
Semoga kita semua diberkati Illahi dan dapat menyambut Syawal dengan rasa syukur kepadanya dengan penuh keinsafan...InsyaAllah...

Akhirkata,Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri ,Maaf Zahir Batin ..kepada semua kawan2 Blog,M.com ,dan semua Forum....Moga Cahaya Aidilfitri menyinari kita semua dengan kebahagiaan bersama keluarga tersayang....

i Luve U all....

Ikhlas>> Melaty@ila ,hubby dan ain humaira<<<

07 September 2009

~3Y Anniversery & Happy 1Y Ain Humaira~

Assalamualaikum...

Hari ini genaplah sudah 3 tahun aku menjadi isteri orang sekali dengan genap setahun aku menjadi ibu kepada puteri ku Ain Humaira...perancangan Allah itu maha hebat...Syukur Alhamdulillah di atas segala anugerah yg di beri kepada aku,moga2 kami sekeluarga diberi kesihatan yang baik serta kebahagiaan yg berkekalan.....
Untuk tahun ini tak rancang ape pun ... celebret tahun lepas berbuke puasa di Muara ikan bakar,dgn perut terboyot2 haha....Tahun ini nmpaknyerr tak de nak buat ape2 pun...coz budget lebih kepada sambutan hari raya...InsyaAllah ade rezki lebih ingt nak buat celebret bestday ain jer nanti...tu pun cadang sambut time raya, meriah sikit dgn sepupu dan sedare mare...moga2 rezki anak ibu nie ade...amin....

Okey lah tak nak celoteh panjang2...penat..posee lah katekan hehe...jom layan gambar....


Gambar Lepas Nikah 8/9/2006

Ain baru bangun tdo...

Sengeh2 coz ibu dia nanyi lagu bestday utk dia...

Apsal sedey lak dek..??

Cinta hati Kami...Ain Humairah...

03 September 2009

~TAG ~ (makan-makan Raya)

Hmm...aku tak taulah dah pernah ke belom org buat TAG makan2 nie haha....Selalu org dok suh aku buat TAG jerr..hari nie aku nak bagi TAG pada korang....Buat tau....

TAG Makan-Makan Raya:-

1. Suka memasak ?
= sokerrrr....(kadang M tu dtg gak..hehe)

2. Masakan istimewa anda untuk yg tersayang adalah...(2 jenis)
= sotong masak lemak cili api.
= Ikan keli masak lemak cili api.


3.Makanan istimewa yang anda suke waktu Raya? kenapa?(2 jenis)
= Tumis perut lembu, mak masak.Kenapa...sebab sedapppp n jarang sgt orang lain masak hidangan nie....
= Masak usik daging,mak masak.Sebab, ni pun jarang2 sgt org lain masak..hehe
(semua mak masak...akuu..tukang makan jerr...huhu)

4. Kuih Raya Kegemaran anda dan si dia?
= Aku suke biskut cornfleks + dodol
= Hubby aku soke biskut choklet.

5. Tayang sikit gambar masakn dari anda...hehe...



6. Sila beri TAG ini pada 6 orang kenalan di Blog List anda:-

* Aieza mama Hana
* Nomie mama leesya
* Ryn mama adam
*Ira ibu zafran
*Kak sue
* Bed

(sila buat ok...)

02 September 2009

~nak Tunjuk gak...~

Assalamualaikum....

Haha....sesekali aku pun nak gak tunjuk juadah berboke aku,asyik nengok korang dok promosi masakan aku pun nak gak....huhu....tapi idaklah seterel imah tuhhh....mcm2 dia masak erkk...Aku nie masak simple jerr maklumlah ade ank kecik ni kan,masa plak terkejar2 balik kije nak buat itu ini kan....hmmm..

Kadang tu ade gak hati nak amik gambau tepek dlm blog mcm korang....tp asyik lope jerr,tau2 udah licin kan...haha...so,kali nie aku nak join gak masak2 n tepek gambau kat sini....Hmm..gambau yg aku tunjuk nie juadah boke kelmarin,kemarin sgt lerr rerajin nak masak haha...tak la masak ape pun,masak biasa2 jerr.Oleh kerana dah berjanji dgn mereka2 itu nak tunjuk gambau haha aku pun dgn rela hati tepek kat sini.Idaklah istimewa mane,janji mengenyangkan sudah...hehe....


(haha...gambau sahur punya aku tak amik..aku terlope,tapi lebey kurang jerr lauk dia,panaskan balik n goweng telor dadar jerrr.....hehe...)




laki ku menjaga ain...(abaikanlah yg sepah2 kat belakang tuhhh...)

nie menu mak aku...(tinggal ngapp jerr...)

nie menu laki aku..haha....

nie menu aku....Kerabu Tauge..

nie sotong tumis berempah...walaaaahhh!!
(amacammm..leleh tak..kehkeh,simple jerr...)


31 August 2009

TAG From Aieza & CheKuna

Banyakkk nyerr soklan ....hehe....aku jawab TAG dulu...award aku tepek last ok...pasal tenet aku tak leh tepek gambo...huhu...Tp Award tu untuk August ehh...aku tepek bolan september aci kerr...adeihhh...

jawapan bg soklan adalah:-

1. Berikan 1 hobi yang paling anda gemari:-
*layan tenet gak

2. Berikan 2 nama kawan anda yang paling rapat dengan anda:-
*sape erkkk ramai lah....ok - wahdah(bestfren mase skolah) - Mak aku kott

3. Berikan 3 jenis warna yang anda suka:-
- hitam
-putih
-kriem

4. Berikan 4 nama orang yang paling anda sayang:- (sikitnyerrr...)
1> Mak aku..
2> Laki aku..
3> Anak-anak aku..
4> my fmily...


5. Berikan 5 jenis sifat manusia yang paling anda benci:-
1> Sombong..
2> Pemarah

3> Hipokrit
4> Pengotor
5> Suke sangat menyuruh org..

6. Berikan 6 benda yang mesti anda bawa sebelum keluar dari rumah:-
1> duit
2> Handphone..
3> Wallet..
4> motor / kete (kalau tak nak nek ape kan..)

5> Kalau bawak ain wajib ada tuala(hehe copy ayat ko za)
6> my bag

7. Berikan 7 destinasi percutian yang anda ingin suka kunjungi:-
1> Mesir (nak tengok jejak Rasull)
2> Paris
3> Bali
4> Kelantan (tak tau lah ape yg aku nak tengok sgt kat sini)
5> Pulau2 di pantai timur Semenanjung Mesia(nie pun same ko aieza erkk)
6> Jepun

7> New Zealand



8. Berikan 8 kenangan yang paling anda tak dapat dilupai:-
1> Lulus SPM..
2> Dapat lesen kereta..
3> Dapat laki kahhhhhhhh..

4> Bercotiii
5> Confirm 1st pregnant..
6> Bersalin normal..
7> jatuh cinta a.k.a first nite...ahakkk..

8> Dapat present


9. Berikan 9 impian yang anda impikan:-
1> Aku tak kerja.. En Suami je kerja..(same aieza gakkkk)
2> Ada banyak $$..
3> Ada rumah sendiri

4> Beli kete baru gakk
5> Bercoti ke Mesir
6> Nak tinggi haha boleh lagi ke??
7> Nak ada bisnes berjaya with my hubby
8> Kesihatan sekeluarga tip-top..
9> Bawak mak p Umrah or Mekah..insyaAllah..


10. Berikan Award dan Tag ini kepada 10 orang kenalan blog anda:-
* Yang Rase nak buat...boleh saje....


(dah tepek...)

26 August 2009

~Cinta Hati Ibu~

Assalamualaikum...

Hmmm...rindunyerr dgn anak aku sorang nie....kalau balik kije,nmpk dia sengeh2 jerrr...tak sempat ape terus peluk ibu dia.Sonoknyerr ade anak ni kan...

Kalau ain tdo laknyerr...wajah yg tenang bila kite tatap...wajah ikhlas yg buat hati aku sejuk dan bahagia sgt.Aku rase semua ade anak mcm aku gak kott...haha...

Ain dah nak setaon...wahhh dah besarnyerrr..haha tapi bg aku ain tetap kecik lagilah..coz dia tak pandai jalan lagi...bertatih pun belom..alahai ank ibu bila nak pandai jalan nie..

Perkembangan ain skang nie dia pandai duduk dan kadang bangun bila dok dlm bakul...suke menyanyi dan membebel dlm bahasa dia...gigi atas baru nak muncul...

Aku doakan semoga diberi kesihatan yg baik kepada anak aku ni dan membesar dgn cerdas dan cergas..amin...



Pandang ape anak ibu nie....?
Korek bag ibu....

belakang tu nenek yg dah kepenatn seharian jaga ain...
sian nenek....

25 August 2009

~ Award Dari Ryn~ Thank u Ryn....

Zupp:Aku ni dapat award tapi payah betul nak tepek kat blog ni tau...tenet yg bengong wat sakit hatiii jerrr...kalau ade award yg dolu2 aku tak amik n tepek kat sini dr korang sowiii lahh erkk...





1. Letakkan logo award ini ke blog anda.
ok

2. Anugerahkan award ini kepada 10 blog yang anda anggap paling berinspirasi dan sangat mesra...
Mana2 yg ade kat blog los aku tuhh...sape yg belom amik silakan.....

3. Menyatakan penghargaan ini melalui 'backlink' dengan blog yang anda anggap paling memberikan inspirasi dan mesra dari blog anda.
ok

4. Informasikan penerima award mengenai award yang mereka terima dengan menyatakan komen di blog mereka.
ok

5. Berbagi cinta & sayang untuk penghargaan ini kepada pemberi anugerah ini..

Ryn....aku suka kamooo..bestlah dapat kenal ngn ko nie hehe...



20 August 2009

~RAMADHAN DATANG LAGIKKKK....ALHAMDULLILAH~




Assalamualaikum....


RAMADHAN datang lagi....Alhamdulillah mudah-mudahan dipanjangkan umur dan di beri kesihatan yg baik untuk kita beribadah dgn sempurna dalam bulan ini...Bagi yg tak bayar pose tahun lepas...hope lepas bulan nie segerakanlah membayarnyerr erkkk...uhuukkk..termasuk aku....

Hmm..nak ber DOA kejap...Ya Allah ampunilah dosa-dosa ku...entah kenapa aku rase sekarang ni amalan ibadah yg makin berkurangan dan agak tidak sempurna....selalu sgt aku rase terkejar2 nak solat pun tak bape khusyuk...sebok manjang...Ya Allah kau sempurnakanlah amalanku,ringankanlah bebanan pekerjaan ku dan lapangkanlah segala urusanku...amin....

Dan ketibaan bulan yg mulia ni gak mel susun kemaafan utk segala salah silap dan kata pada semua kawan2 sama ada kenal atau tidak..harap dimaapkan...okey!...


Lirik Lagu Raihan nie best,insaf kejap...

Demi masa…
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan…
Yang beriman dan beramal saleh…
Demi masa…

Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan…
Nasihat kepada kebenaran dan kesabaran…
( korus 1 )Gunakan kesempatan yang masih diberi

Moga kita takkan menyesal
Masa usia kita jangan disiakan
Kerna ia takkan kembali
( korus 2 )Ingat lima perkara,

sebelum lima perkara
Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua,
kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum mati
Demi masa…

Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan…
Yang beriman dan beramal saleh…


* Manusia memang sering leka dan suka menanguhkan TAUBAT...

YA ALLAH, sesungguhnya aku tak layak untuk syurgamu...Tetapi aku tidak sanggup menanggung seksa nerakamu juga seksa barzakh...Oleh itu kurniakanlah keampunan kepada ku....Kau ampunilah segala dosaku Ya Allah....amin...

18 August 2009

~Ain dan Sepupu~

melalak tak mau amik gambao...


sebok nak mintak lepas...

Assalamualaikum...

Biase hujung minggu aku akan angkut mak aku p umah akak aku...haha saje jerr bg peluang mak aku nak p umah anak2 dorang n layan cucu yg lain lah plak kan...Aktiviti ni kalau dorang tak balik kampong lah...Aku akn pujok laki aku bawak ktorang p umah akak or abang aku hehe...

Orang kate muke ain ade iras2 dgn anak akak aku yg sorang nie...aku tak pasti sgtlah...tp kalau tengok anak akak aku yg sulong tuhh perempuan mase kecik2 gambo dia memang iras ainlahh...kalau tunjuk kat org tu gmbr ain memang org percaya...haha...Tapi biaselah kan,dah nama pun sedare...tak banyak mesti sikit ade irasnyerr...

Gambar tak banyak ade dlm simpanan 2 keping jerr...susah nak amik gmbau si Ain nie,tak reti dok diamm...

17 August 2009

~SEMALAM PUNYA HAL~


Assalamualaikum....

Rasenyerr tak sobar2 aku nak tolis cite nie...adeihhh
nie kes semalam lah nie,mase aku balik koje....sikit lagi nyawa aku nak melayang....Ya Allah Ya Rohman Ya Rohim..yg memberi perlindungan kepada aku....Tak henti2 aku panjat kan syukur...Alhamdulillah umor aku masih panjang....

Macam nie lah citenyerr...aku balik koje dgn merempit...dok kat kampung yg tak lah sesak mane mcm kat bandau2 besau yg korang duduk kan...tgh aku bawak moto dlm kelajuan yg hmmm minimum jerr kot..pasal aku balik awal lagiii,so aku leh lah atas motor tu berangan n mcm2 lah lagi yg aku dok pk,tp mulut aku nie kadang2 berzikir gak.......sampai kat satu simpang empat tu...aku dah pandang kiri kanan...aku rase betul2 clear tak de ape mendealah pun....pastu depan aku tu pun ade makcik jalan kaki melintas s
impang,tapi bila aku melintas jerrr...dengan tiba2..........

ade sebuah lori yg aku rase agak laju l
ah gak...tgh aku melintas tuhh dia pun melintas same....hampeh punye loriii...patut ko lah yg benti ,memang dia yg patut berhenti dekat simpang tu pasal aku yg ade di jalan utama....dah lah mase tu aku melintas slow aku dah terbayang kepala aku melekat kat depan lori tuhh...sambil tgn aku sempat lagi peress motor tuhh...dan lorii tuhh lakk dah breakk mcm nak berapi tayarr.....Ya Allah aku tak boleh nak ckp mase tuhh...kalau sape nmpak sure leh tengok betape pocatt nyerr muke aku nie...lipstik aku pun leh tukau coler aku rase...hakhakk..makcik yg depan aku tuhh pun terkejutt same...Tapi tu lah aku Allah masih sayangkan aku dia elakkan aku dari kemalangan tuhh...Alhamdulillah , aku s
empat melintas simpang tuhh walau bontot motor aku hampir mencium lori....korang bayangkan lah sendiri kengeriannya...kat simpang tu dah pernah ade org mati pasal xcident gak ,...lori dgn motor ,surelah org yg nek motor tuhh yg mati kan....aku tak dpt bayangkan kalau semalam tuhh aku kene langgar....sure lori tuhh larii aku rase pasal tak de org mase tuhh...nauzubillah,peliharalah aku dan kel
uargaku dari musibah yg mcm tu Ya Allah...nasib baiklah aku sempat pres moto aku tuhh...dlm kepala aku dah terpk...lepas ke tak nie...aku rase mase tuhh kepala aku nie dah berdenyutt telinga pun mcm dah berdesing jerr....huwaaaa...fobia weihh....menggeletar satu badan tak ingat,,,,pastu yg paling aku bengang...sekali aku toleh belakang,drebar lori tu pun pandang aku...mcm aku lak yg bersalah....eee..bukan nak benti jalan jerrr.....eeeee...gerammnyerrr.....terus aku tpon laki aku...memanglah laki aku seranah lori tuhh...tp tu lah ntah kat mane2 ntah lori tuhh...


Moralnyerr yg aku dapat.....(cehh..ade gak moral nie...) kenelah beringat selalu ,atas jalan raye kenelah banyakkan berdoa dan ingt Allah ,basah
kan lidah dgn zikir....mintak keselamatan kita pegi dan balik dipelihara...Sebab..nyawa kita nie cuma satu.....dan kalau dah melayang....huwaaaa.....tak tau lah aku nak ckp dahh....luuu pk lah sendri......!!!.....

(Gambar sekadar hiasan...haha)

16 August 2009

~Buat Herda Sekeluarga~

assalamualaikummm...

Alhamdulillah kerana Allah masih memberi segala nikmat dan rahmatnya pada aku...Ampunilah segala dosaku Ya Allah kerana aku seringkali melalaikanmu....memang aku hamba mu yg sering leka dan lalai dgn keindahan dunia yg sementara ini....

Pagi2 tadi lagi aku dah melawat blog korang...sampai blog Herda aku terhenti dan tersentuh hati pada Mama Herda...Ujian Allah pada setiap hambanya...berat mata memandang berat lagi bahu yg memikulnya...Semoga Herda dan keluarga tabah dengan ujian ini....Kerana kesabaran kita dalam tempuhi ujian itu akan dibalas oleh Allah dengan kebaikan serta meningkatkan keimanan kita padanya...InsyaAllah...Dan itu sahaja yg dapat aku katakan sebagai seorang sahabat yg hanya kenal di alam maya ini...Aku percaya Her..engkau seorang tabah dan hebat...kerana itu Allah beri ujian nie pada engkau sekeluarga..Sesungguhnya hanya allah jua yg Maha Tahu akn segala sesuatu yg terjadi itu...

Hmm....Apa yg menimpa Herda buat aku berfikir...betapa pentingnya orang2 yg ada disekeliling kita kan...betapa berharganya mereka buat kita kan...Semoga orang2 yg kita sayangi semua dilindungi dan dipelihara oleh Allah s.w.t,Moga kita sekeluarga akn diberi kekuatan dan ketabahan dalam tempuhi setiap ujian yg datang pada kita...

Dan apabila kita sedang sedih...ingtlah akn besarnya lagi ujian Allah s.w.t pada nabi kita Muhammad s.a.w ...betapa ia diberi ujian sejak ia kecil lagi,kehilangan org yg tersayang ayah dan ibunya...membesar bersama datoknya...serta kepayahan dan kesengsaraannya ketika menyebarkan agama Allah...sehingga satu waktu beliau hampir berputus asa lalu Allah.s.w.t mengisrak mikrajkannya hingga ke langit ke tujuh...kerana sesungguhnya Allah juga tempat kita mengadu...

Teringat satu surah sebagai penghibur nabi Muhammad S.a.w waktu baginda sedang sedih hati...Alam Nasrah...." Kerana sesudah kesulitan itu ada kemudahannya...dua kali Allah sebut dalam surah ni...Sesungguhnya janji Allah itu pasti benar....Perbanyakkanlah membaca surah ini waktu kita dalam kesedihan,.....

09 August 2009

~H1N1...TAKUTNYERRR...~

Assalamualaikum semua....

Sekarang ini Dunia sedang diserang wabak selseme babi nie....takutkan dengan wabak ni...skang nie nak p mane2 pun seramm jerr lagi2 dgn anak2 kecik kite...semalam ade karnival n pesta dekat2 kompleks sukan ,Pendamaran nie...jenuh ajak laki aku p sana,langsung laki aku tak layan....dia kate bukan tak nak pegi,tapi bahaya sekarang nie...lagi elok mencegah dari mengubati dia kate...hmm aku pun diam jerr lahh betul gak ckp en.somi ku ini...Ain baru baik dr demam n batuk semua AlhamduLillah...skang nie aku dgn hubby lak kene sakit tekak n batuk...wahhh sgt takut weihh....Moga dijauhkanlah segala penyakit dari keluarga kami Ya Allah...Sesungguhnya segala sesuatu musibah yg Allah turunkan itu pasti ade sebabnya...Pasti ade sesuatu yg telah kite lakukan sehingga Allah turunkan Bala kepada kita...
"Ya Allah ampunilah dosa2 kami hamba Mu yg sentiasa lalai ini....Kami Mohon Perlindungan dari Engkau Ya Allah,Selamatkanlah Kami semua dari wabak penyakit ini Ya Allah....Sesungguhnya hanya Engkau yang Maha Tahu akn sesuatu kebaikan dan keburukkanya...Zahir dan batin...Engkau yang Maha Perkasa dan Maha Penyembuh..Berilah Penawar dan Kesembuhan kepada setiap Penyakit itu Ya Allah....Hanya pada Mu tempat Kami Bernaung dan Berlindung...Kami Bertawakal Kepada Mu dan Berserah diri Kepada Mu Ya Allah...." aminn..Ya Rohman Ya Rahhim.."

Sesungguhnya kepada Allah sahaja tempat kita bergantung harap...dan sememangnya penyakit ini menakutkan kita semua...

Info Seseme Babi:-

Selesema babi (juga dikenali sebagai A (H1N1)) merujuk kepada influenza (demam selesema) yang disebabkan oleh mana-mana virus dalam keluarga Orthomyxoviridae, berasal dari wabak yang menjangkiti populasi babi. Pada babi, wabak ini sejenis penyakit berjangkit yang mengganggu sistem pernafasan babi dan berpunca daripada salah satu jenis virus selesema. Jenis virus ini dikenali sebagai virus influenza babi (swine influenza virus atau SIV). Kesemua jenis SIV yang diketahui dikelaskan sebagai virus influenza A (biasa) atau virus influenza C (jarang).
Sementara virus influenza B tidak pernah dilaporkan wujud pada babi. Kesemua tiga kled, virus influenza A, B, dan C, boleh menjadi wabak pada manusia.Mereka yang bekerja dengan ternakan ayam dan babi terutama mereka yang terdedah secara langsung, berisiko dijangkiti dari haiwan tersebut sekiranya haiwan tersebut membawa jenis yang mampu menjangkiti manusia. SIV mampu bermutasi kepada bentuk yang membenarkannya menular dari manusia ke manusia. Jenis yang bertanggungjawab bagi wabak selesema babi 2009 dipercayai telah melalui proses mutasi ini.Influenza A
Selesema babi diketahui disebabkan oleh influenza A jenis H1N1,H1N2, H3N1, H3N2,and H2N3.
Pada babi, tiga virus influenza A jenis (H1N1, H3N2, dan H1N2) tersebar di sekeliling dunia. Di Amerika Syarikat, H1N1 khususnya menular dalam populasi babi sebelum 1998; bagaimanapun, sejak akhir Ogos 1998, sub-jenis H3N2 telah diasingkan dari babi. Sehingga 2004, virus H3N2 diasingkan dari stok babi dan ayam turki di Amerika Syarikat merupakan penyusunan tiga (triple reassortants), mengandungi gen dari susur galur selesema manusia (HA, NA, dan PB1), babi (NS, NP, dan M), dan burung (PB2 dan PA).
Interaksi dengan H5N1
Virus influenza burung H3N2 adalah wabak dalam populasi babi di China dan telah dikesan pada babi di Vietnam, meningkatkan kebimbangan kemunculan variasi baru.Pakar kesihatan menyatakan bahawa babi mampu membawa virus influenza manusia, yang boleh bergabung (contoh. bertukar genome homologous sub-unit melalui penyusunan genetik dengan H5N1, memberi gen dan mutasi kedalam bentuk yang mudah tersebar dikalangan manusia. H3N2 evolved from H2N2 by antigenic shift.In August 2004, researchers in China found H5N1 in pigs.
Majalah Nature melaporkan bahawa Chairul Nidom, pakar virus di Universiti Airlangga pusat penyakit tropika di Surabaya, Jawa barat, melaksanakan kajian bebas pada 2005. Dia menguji darah dari 10 babi yang kelihatannya sihat terletak di ladang ayam di Jawa Barat di mana selesema burung berlaku. Lima dari contoh babi mengandungi virus H5N1. Kerajaan Indonesia sejak itu mendapati keputusan yang sama di daerah (region) sama. Ujian tambahan pada 150 babi di luar kawasan tersebut adalah negetif.
Bagaimana ia menjangkiti manusiaWabak selesema babi ini menjangkiti manusia daripada babi yang telah dijangkiti virus. Dalam sesetangah kes, wabak ini boleh menjangkiti manusia di dalam persekitaran yang kurang mempunyai kaitan dengan babi. Wabak ini boleh merebak dan berjangkit sesama manusia yang mempunyai hubungan rapat langsung.Tanda dan simptomSimptom utama bagi selesema babi pada manusia.


Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) di Amerika Syarikat, simptom selesema babi pada manusia menyerupai dengan influenza. Simptom ini termasuk demam, batuk, sakit kerongkong, sengal tubuh, sakit kepala, seram sejuk dan kelesuan. Beberapa pesakit lain turut melapurkan cirit-birit dan muntah.
Dalam mendiagnosis simptom wabak ini tidak hanya perlu melihat kepada tanda atau simptom yang khusus bagi selesema babi tetapi juga sejarah terkini individu. Sebagai contoh, semasa wabak selesema babi 2009 di Amerika Syarikat, CDC menasihatkan doktor untuk “menjangka jangkitan influenza babi pada pesakit yang didiagnosis mempunyai penyakit pernafasan akut sama ada mempunyai hubungan dengan orang yang disahkan mengidap selesema babi, atau berada di dalam lima negeri Amerika Syarikat yang melaporkan kes selesema babi atau berada di Mexico dalam tempoh 7 hari sebelum permulaan penyakit mereka.”Diagnosis bagi pengesahan selesema babi memerlukan ujian makmal bagi contoh pernafasan (calitan hidung atau tekak mudah).
Selesema Babi adalah penyakit berbahaya kerana dibawa virus dan mudah berjangkit kepada orang ramai. Dalam tubuh babi terdapat tiga virus selesema A iaitu subjenis (H1N1, H3N2, dan H1N2) tersebar ke seluruh dunia. Di Amerika Syarikat, subjenis H1N1 merebak sejak 1998. Virus H3N2 mengandungi gen-gen daripada manusia (HA, NA, and PB1), swine (NS, NP, dan M), serta burung (PB2 Dan PA) .Selesema babi pada manusia
Mereka yang bekerja dengan ternakan ayam, itik dan babi, terutama mereka dengan dedahan langsung, mempunyai risiko meningkat pada jangkitan zoonotik dengan virus influenza endemik pada haiwan tersebut, dan membentuk populasi hos manusia dalam mana zoonosis dan penyusunan semula boleh berlaku serentak.Transmission of influenza from swine to humans who work with swine was documented in a small surveillance study performed in 2004 at the University of Iowa. Kajian ini antara lain mencadangkan mereka yang bekerja mengendali ayam, itik dan babi mesti dipantau bagi kesihatan awam.Wabak selesema babi 2009 kelihatannya penyusunan semula beberapa strain virus influenza A subjenis H1N1, termasuk jenis influenza manusia dan dua jenis wabak pada babi, dan juga influenza burung.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit melaporkan bahawa simptom dan penyebaran selesema babi dari manusia kepada manusia sama seperti selsama bermusim. Simptom biasa termasuk demam, lesu, kurang berselera dan batuk, dengan hidung berair, sakit tekak, mual, muntah dan cirit-birit turut dilaporkan.Ianya dipercayai bahawa penyebaran dikalangan manusia adalah melalui pesakit batuk atau bersin dan menyentuh sesuatu yang mempunyai virus sebelum menyentuh hidung dan mulut mereka sendiri.Selesema babi pada manusia adalah paling berjangkit dalam tempoh lima hari pertama penyakit sungguhpun sesetengah orang, kebanyakannya kanak-kanak, mampu kekal berjangkit sehingga selama sepuluh hari. Diagnosis boleh dilakukan dengan menghantar contoh, diambil dalam tempoh lima hari pertama, kepada CDC bagi analisa.
Selesema babi lemah kepada empat dadah dilesankan di Amerika Syarikat, amantadine, rimantadine, oseltamivir dan zanamivir, bagaimanapun bagi wabak 2009, ia dicadangkan dirawat dengan nasihat kesihatan hanya dengan oseltamivir dan zanamivir bagi mengelak kekebalan ubat.Vaksin bagi selesema manusia H1N1 bermusim tidak melindungi dari selesema babi H1N1 flu, sungguhpun strain virus merupakan jenis yang sama, kerana secara antigen ia adalah amat berbeza.

Korang terfikir tak..punca dia dari mana?????....Jadi,kenapa dorang tak musnahkan sahaja Punca dia???.............

copy paste jerrkk..uhukkk...

05 August 2009

##GAMBAR AIN TERBARU##


Berusaha untuk upload gmbar ain terkini......so korang ni lah anak dare aku skang nie...dah nak masuk 11 bulan...perangai makin bertambah2...ok lah layannnnzzzz....


Kat McD..nak mamammm...


Main dulu dgn ape yg ade depan mate dia...


nak rampas HP ibu...


Salammmm Rinduuuu untuk semua....

aksi gedik lahh nie..hehe

cek abe lak nak poss....


LEN KALI AIN POSING LAE ERKK...